دژاوو (آشناپنداری ) چیست؟

اشناپنداری یا دژا-وو لغ فرانسوی یا حالت پیشدیده حالتی از ذهن است که در آن فرد پس از دیدن صحنهای احساس میکند آن صحنه را قبلاً دیدهاست و در گذشته با آن مواجه شدهاست.روشهای علمی دژا وو را به عنوان پیشبینی یا پیش گویی رد کرده و آن را به صورت کارکرد نادرست حافظه به هنگام بازخوانی یک تجربه توضیح میدهند. گرچه اخیراً دانشمندان توضیحاتی راجع به این مسئله یافتهانداما همواره این مسئله با دیده شک نگریسته میشود. این لغت ابتدا توسط روانشناس فرانسوی امیل بویراک (۱۸۵۱–۱۹۱۷) در کتاب روانشناسی آینده (به فرانسوی: L’Avenir des sciences psychiques) معرفی شد.
به نظر میرسد این حالت را بسیاری از افراد تجربه کرده باشند. در تحقیقات رسمی اعلام شد که حدود ۸۵٪ افراد حداقل یک مورد تجربه آشناپنداری را داشتهاند.
پروفسور سوسومو تونگاوا برنده نوبل پزشکی در سال ۱۹۸۷ در مورد این پدیده میگوید:
قلب مغز انسان فضایی با عنوان اسبک مغز است که در حقیقت نوعی ماشین حساب، تجسمکننده و بررسیکننده اطلاعات مربوط به حافظه است. این فضا، از مکانهایی که انسان مشاهده میکند و تجربیاتی را که کسب میکند نقشهبرداری کرده و برای استفاده در آینده بایگانی میکند. اما هنگامی که دو تجربه بسیار شبیه به هم آغاز میشوند، این نقشههای ذهنی به روشهای مختلفی تعبیر و بازخوانی میشوند.
برای این پدیده علل مختلفی وجود دارد که البته بسیاری از آنها فقط در حد فرضیه میباشند.
یکی از فرضیهها در این است که هنگام انتقال اطلاعات از سمتی از مغز به سمت دیگر برای درک آنها، تأخیر بسیار کوتاهی ایجاد میشود که باعث میشود آن سمت مغز دو بار اطلاعات را دریافت کند و فرد حس میکند اتفاقی دو بار رخ دادهاست.
شباهت بین محیطها نیز ممکن است علت وقوع آشناپنداری باشد. ممکن است محیطی که به آن وارد میشویم، شامل ویژگیهای مشابهی نسبت به محیط پیشین باشد و آن را در ذهنمان تداعی کند. این نظریه در سال ۲۰۰۹ مورد آزمایش نیز قرار گرفت که شامل دو عکس میشد که شباهت موضوعی نداشتند اما به طرز مشابهی گرفته شده بودند. داوطلبان پس از دیدن دو عکس احساس آشناپنداری میکردند.
البته فرضیه ای نیز بر این باور وجود دارد که آشناپنداری به اشتباهی در حافظه مربوط نیست. آکیرا اوکانر در یک آزمایش با گفتن یک سری از کلمات مشابه مثل تخت، بالش و رؤیا به داوطلبان سعی کرد تا حس دژاوو را در آنان برانگیزد ولی کلمه خواب را به آنان نگفت. پس از شنیدن کلمات از داوطلبان آزمایشی گرفته شد که نشان میداد داوطلبان فکر میکنند کلمه خواب را هم شنیدهاند که این یک خاطره کاذب است و حس آشناپنداری برای داوطلبان اتفاق افتاد. پس از گرفتن ام آر آی از مغز افراد مشخص شد که ناحیه جلوی مغز که به تصمیمگیری مربوط است، فعال است. اوکانر بر این باور است که قسمتهای جلوی مغز خاطرات را بررسی میکنند تا از صحت آنان اطمینان حاصل کنند و در صورت تردید سیگنال میفرستند.